Nieuwe visie familieparticipatie: samen zijn, samen doen en samen leven

21 april 2023 · Nieuwsberichten

Sinds ruim 1 jaar is er bij Brentano een werkgroep familie participatie actief. Het doel van deze werkgroep is vanuit het kwaliteitsplan bijstelling van de visie familieparticipatie en omzetten in activiteiten die aansluiten bij de toekomst en de strategische koers van Brentano.

 
'Familie en vrienden vervullen een belangrijke rol in het leven van cliënten / bewoners en omgekeerd. Wij erkennen dat zij samen al een lange geschiedenis hebben en wij als zorgprofessionals slechts passanten zijn. We gaan en blijven met hen in gesprek hoe deze rol te behouden en hoe wij als zorgprofessionals samen met hen de persoonsgerichte zorg aan de cliënt vorm kunnen geven.
Familieparticipatie gaat om met familie en vrienden samen zijn, doen en samen leven, thuis en ook in het verpleeghuis.'

 

Waarom een herziene visie?

  • Het samen zorgen voor de cliënt heeft een positief effect op welzijn en kwaliteit van leven.
  • Door het oplopende personeelstekort wordt er door minder mensen zorg verleend en is samenwerking familie en vrijwilligers bittere noodzaak.

De tijd dat het verpleeghuis over ‘alles’ gaat ligt achter ons! Ook wij zullen moeten aangeven wat onze kerntaken zijn, waar de verantwoordelijkheden van onze zorgprofessionals liggen en waarin ondersteuning van naasten nodig is. Onze nieuwe uitgangspunten hierin zijn:

               “Samen zijn, samen doen, samen leven”

 

Kernpunten van de nieuwe visie

De werkgroep heeft een aantal kernpunten uitgewerkt die de samenwerking in de driehoek tussen cliënt, familie en zorgprofessional moeten versterken:

  • Het belang om zo snel mogelijk de bewoner te leren kennen om goede zorg te kunnen geven en daar heb je de familie/mantelzorger bij nodig. Zeker bij bewoners met dementie. “Ken je bewoner”
  • Het belang van het eerste contact met de familie/mantelzorger en de rol benadrukken wat familie/mantelzorger kan doen en vooral ook blijven doen.
  • Hoe zorgen we dat familie zich welkom voelt. De verschillende rollen die familie heeft zijn belangrijk. Ook driehoekskunde is een manier om hiermee om te gaan. Wij participeren; NIET de familie.
  • Wat kan familie wél doen.
  • Bijeenkomsten organiseren waarin familie/mantelzorger vragen kunnen stellen, maar ook informatie krijgen over bijvoorbeeld de ziekte dementie en met elkaar ervaringen kunnen delen.

En hoe nu verder?

De werkgroep zit nu in de uitwerkingsfase. Er worden herziene processen ingericht en communicatiematerialen ontwikkeld. Succesvolle methodes zoals “Het goede gesprek”, “familie avonden” en “spiegelgesprekken” blijven we natuurlijk inzetten. Daarnaast gaan we zorgen voor heldere flyers en posters, aandacht voor familieparticipatie in onze opleidingen en begeleiding en training van de zorgprofessionals. We houden jullie op de hoogte.

Mocht je vragen hebben of ideeën hiervoor willen delen dat kan naar de werkgroep.

Contactpersoon Caroline van den Bosch (Projectleider samen zijn, samen doen, samen leven)
c.v.d.bosch@brentano.nl
06-50227551