Kwaliteitsproject ondervoeding bij ouderen

28 november 2022 · Nieuws

Nederlanders worden steeds ouder en het beleid van overheid en gemeenten zijn er op gericht om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. Juist bij de meer kwetsbare ouderen is ondervoeding een veel voorkomend probleem.


Ondervoeding bij ouderen
Ondervoeding kan gevolgen hebben voor het dagelijks functioneren van ouderen. Zo kan het moeilijker worden activiteiten, zoals boodschappen doen en traplopen, uit te voeren en is er een grotere kans op vallen. Ook is de kans op complicaties bij ziekte groter en kan het herstel na ziekte langer duren. Hoe eerder ondervoeding wordt gesignaleerd, hoe beter het te behandelen is. Nog beter is het om te voorkómen dat ouderen ondervoed raken.

 

Kwaliteitsproject ondervoeding in de wijk 
LIN studenten van zowel Nieuw Zonnestein als de Marne werken aan een kwaliteitsproject over ondervoeding in de wijk. Sandra Salama en Wissal Farhan Mohamed, studenten derdejaars HBO – verpleegkunde,  lopen vijf maanden stage in de wijkzorg bij Brentano. Zij hebben bij het wijkteam Nieuw Zonnestein, in de week tegen ondervoeding van 7-11 november een thematafel gemaakt. Een tafel met folders over ondervoeding en een eiwitrijk hapje erbij. Hiermee willen zij de preventie op ondervoeding onder de aandacht brengen van de collega’s.


Onderzoek van PLINT - Preventief Leer- en InnovatieNetwerk Tegen Ondervoeding
Sandra en Wissal doen mee aan het onderzoek van PLINT over ondervoeding. Het project PLINT Ondervoeding, wat staat voor Preventief Leer- en InnovatieNetwerk Tegen Ondervoeding, wil thuiswonende ouderen met risico op ondervoeding helpen door op verschillende manieren aandacht aan de preventie van ondervoeding te schenken. 

Omvang ondervoeding bij ouderen
Er zijn geen landelijke cijfers bekend over ondervoeding bij ouderen. Uit onderzoek binnen de Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA) blijkt dat gemiddeld één op de tien thuiswonende ouderen ondervoed is. Dit percentage loopt op van ongeveer 3% bij ouderen van 65-69 jaar tot 15-20% bij personen van 75 jaar en ouder. Bij ouderen die thuiszorg ontvangen is zelfs ongeveer 1 op de 3 ondervoed. Bron: loketgezondleven.nl

Onderzoeksthema en project van Gezondheid en Welzijn van Kwetsbare Ouderen
Het Leer- en InnovatieNetwerk (LIN) is een onderzoeksthema én -project van het lectoraat (kennisdeling) Gezondheid en Welzijn van Kwetsbare Ouderen. “In een LIN leren studenten van de medewerkers, maar medewerkers steken tegelijkertijd veel op van de studenten”, vertelt Gobbens, lector Gezondheid & Welzijn van kwetsbare ouderen. “Het is tweerichtingsverkeer. Ze vormen een hechte groep en werken samen aan kwaliteitsprojecten die inspelen op vragen en behoeften van de werkvloer. Omdat studenten een deel van de dagelijkse zorgtaken overnemen, ontstaat er ruimte voor verzorgenden om deel te nemen aan de projecten. Op deze manier dragen ze bij aan innovatie op hun werkplek.” Met LIN wordt zorgverlening, leren, innoveren en onderzoeken gecombineerd vanuit de principes van practice development. 

“Wat wij zo goed vinden aan de LIN is dat we samen leren en elkaar kunnen laten weten we invloed hebben op de werkvloer en hoe we onze collega's allemaal bij het project betrekken.”  zeggen Sandra en Wissal. 

Wil je meer over het onderzoek weten? Bekijk hier meer informatie.
Of bekijk algemene informatie via het kenniscentrum.